Er is meer in het leven dan buitengewoon lekker bier. Heel veel meer.

Bier is meer dan gerst, water en hop.
Wat ons betreft is bier zelfs buitengewoon veel meer dan dat.
Het is samenwerken, luisteren, alles willen weten over ingrediënten en de natuur, creativiteit en kennis, en vooral ook gezelligheid.
Liefde en aandacht dus.

Zo maken we het verschil

TROTS

Bier is iets waar je zorgeloos van moet kunnen genieten. En dus maken we ons bij Gulpener niet alleen druk om wat voor bier we maken, maar ook hoe we dat doen. We zijn er al meer dan dertig jaar mee bezig. Onze gerst en granen komen van boeren op fietsafstand, water uit eigen bron en hop uit het dorp verderop. Ons brouwhuis is het meest duurzame van Europa, we hebben een B Corp certificaat en de ambitie om voor 2030 volledig fossielvrij bier te brouwen

Een klein overzichtje.

Gerst
In 1996 besloten we geen graan meer in te kopen op de wereldmarkt. In plaats daarvan hebben we Triligran opgericht, een coöperatie van dertig boeren in een cirkel van 25 mijl om onze brouwerij. Ze leveren nog steeds al onze brouwgerst en granen. Triligran was een goed idee. Het bespaart voedselkilometers, en het zorgt voor rust. Rust voor lange termijn plannen en creatieve ideeën. Om samen over goed bier na te denken, vergeten granen te herintroduceren en om sommige boeren de tijd te geven om over te schakelen naar biologische landbouw. Het is nog steeds een ontzettend leerzame samenwerking.

Hop, hop, hop
In het dorpje Reijmerstok, hier vlak naast Gulpen, teelt Roger Wouters al sinds 1997 onze hop. Aan het einde van de zomer helpen we hem met zijn allen om het te oogsten. Met collega’s, vrienden en familie halen we de geurige bellen binnen en brengen we ze naar de brouwerij. Vaak zijn er wel 250 man aan het werk, die komen vrijwillig helpen. Daarna vieren we feest. Ons Hopfest is uitgegroeid tot een klein festival, met biercolleges, een kratkartbaan, gerechten uit de streek, veel lokaal en speciaal bier en een gezellig deinende tent als de fanfare op bezoek komt. Het is Limburg op zijn best, kom zelf maar een keer kijken.

Ons brouwhuis
Met de opening van ons nieuwe brouwhuis in 2020 hebben we een grote stap gezet richting een groot doel: fossielvrij bier brouwen voor 2030. We hebben het brouwhuis samen ontworpen met onze Vlaamse vrienden van Meura, een bedrijf vol bierbrouwprofessoren. Het brouwhuis verbruikt 75% minder energie, en kan lokale en vergeten granen verwerken en dat scheelt bergen CO2. Het is al het meest duurzame brouwhuis van Europa, en als we straks ons plan uit kunnen rollen voor een ultramoderne warmtepomp is het volledig fossielvrij. Trots op.

Warmtepomp
In de voedingsmiddelensector staan van oudsher stoomketels die naast verwarming worden gebruikt als procesmedium. Stoomketels zijn robuust, eenvoudig te bedienen en goedkoop. Alleen ze werken op aardgas.
Gulpener Bierbrouwerij en Kervo als producent van fruit conserveren zijn Limburgse MKB bedrijven die voor de uitdaging staan om af te stappen van aardgas voor de productie van stoom. Een oplossing voor duurzaam produceren van stoom is een stoomwarmtepomp, oftewel een STEAMpump. Dit EFRO OPZUID project is voor een unieke samenwerking om de STEAMpump te integreren met diverse productieprocessen.

De STEAMpump is ontwikkeld als plug-and-play om een gasgestookte stoomketel één op één te vervangen. De restwarmtebron is de centrale koelinstallatie of het brouwproces. Deze warmte is op een temperatuur van 30°C beschikbaar, te laag om normaliter voor productieprocessen aan te wenden, de STEAMpump maakt van de restwarmte water van 90-115°C en 120-130°C lage druk stoom. Temperaturen boven de 90°C werden tot voorkort gezien als niet of niet efficiënt bereikbaar met een warmtepomp.

Met dit project zijn Gulpener en Kervo bereid om de eerste te zijn om de technologie van een STEAMpump toe te passen in hun productieprocessen. De partijen verenigen zich in dit project om de kosten van hun rol als ‘early adopter’ te kunnen delen en om van elkaar te kunnen leren bij deze procesinnovatie.

Door gebruik van een STEAMpump in de voedingsmiddelensector i.p.v. een gasgestookte stoomketel kan ca. 50-60% bespaard worden op het energiegebruik en 45% op de CO2 uitstoot. Concreet moet de STEAMpump laten zien dat:

  • Restwarmte van ca 30°C wordt opgewaardeerd naar nuttige stoom;
  • Zonder restwarmte de STEAMpump kan draaien op buitenlucht als bron en daarmee stoom altijd beschikbaar is;
  • Het procesproces vlekkeloos samenwerkt met de STEAMpump.

B-Corp

In 2023 hebben we ons aangesloten bij B Corp, een groep bedrijven dat zich wil inzetten voor een gezonde planeet en eerlijke, inclusieve samenleving. We voelden ons er gelijk thuis. Een B Corp certificaat moet je eerst verdienen, en als B Corp verplicht je jezelf om steeds te verbeteren. De certificering helpt ons om richting te geven aan onze duurzame doelen, te leren van andere bedrijven en misschien te delen wat we zelf al weten. Heel erg nuttig, en leuk om een onderdeel te zijn van een groter geheel.

© Gulpener Bierbrouwerij – PrivacybeleidCookiebeleidPerskit

Back to top